Google Search

Google
 

tirsdag, april 03, 2007

Danske Boligadvokater i strid med DE

Ved første øjekast meget interessant - ved nærmere eftertanke måske ikke så stor en sag. Men under alle omstændigheder endnu et "sign of the times".

Danske Boligadvokater har relanceret deres hensygnende website bolighandel.dk med en udvidet database over boliger. Det har de fået en masse presse på - bl.a. fordi det kommer ovenpå Boliga-sagen. Indtil nu har bolighandel.dk været åben for alle interesserede annoncører - herunder private. Men det har primært været Danske Boligadvokaters egne sager, der har været annonceret her. Nu blæses der imidlertid til angreb på ejendomsmæglerne, og derfor har man ændret princippet, så mæglernes annoncer nu er med UDEN accept.

Ikke overraskende er DE stærkt imod. De kalder visningen af annoncerne for tyveri og truer med blokering (som de bl.a. har gjort med Keybo og Boliga). Det virker imidlertid ikke overbevisende at kalde den samlede advokatstand for tyveri, og umiddelbart ryster det trovædigheden i DE's påstand om, at data fra boligsiden er ophavsretsligt beskyttet. Det er jo noget svært at forestille sig, at den danske advokatstand har kastet sig ud i et sådant projekt uden at have vurderet de juridiske konsekvenser.

Kigger man så lidt nærmere på sagen, så viser det sig at Bolighandel.dk slet ikke henter data fra boligsiden. De har nemlig indgået en aftale med BoligTorvet (ejet af Codan og BRFkredit) om visning af deres boligmarked (kaldet Boligagenten). (selve markedspladsen på bolighandel.dk foregår simpelhen på Boligagentens server. De oplyser selv, at de har omkring 50.000 boliger til salg - men når man kigger på boligsiden ligger vi pt. over 58.000 (i sig selv et skræmmende tal!). Noget kunne altså tyde på, at data slet ikke hentes fra Boligsiden, men derimod direkte fra diverse mæglere...

Advokaterne har således et par ekstra led imellem sig og de juridiske trusler. Dels er DE slet ikke part i sagen, og kan slet ikke blokere for data til siden. Dels er det slet ikke Danske Boligadvokater, der foretager sig noget - men derimod BoligTorvet.

Ser man bort fra de juridiske og tekniske krumspring, er der dog næppe nogen tvivl om, at vi ser en tydelig tendens. Boligsidens tid som monopol indenfor bolighandel er forbi. Indenfor et års tid findes der formentlig 5-10 steder, hvor alle boliger kan findes. Adskillige af disse vil give mulighed for private til at sætte deres bolig direkte til salg.

DE kan ikke hindre det rent teknisk. Danske Boligadvokater tror tydeligvis ikke på det juridiske forsvar. Lad os se i øjenene, at det er tid til at kigge sig selv grundigt i spejlet, og finde ud af, hvorfor man egentlig skal bruge en ejendomsmægler. Der er masser af grunde - men det er ikke dem du finder i dagens TV reklamer og boligannoncer...

Time to wake up and smell the roses. Måske kan en hurtig og omfattende udbygning af boligsiden købe lidt tid, men de af os der ikke kigger sig i spejlet kan hurtigt risikere at skulle kigge i jobannoncer i stedet for...

Nogen bud på hvorfor vi ikke bare skal lade advokater og selvsælgere overtage markedet ? Skriv endelig - det er på tide at få åbnet debatten.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Danske BOLIGadvokater er ikke som du skriver "den samlede danske advokatstand" men en forening af advokater med speciale i fast ejendom. Foreningen består af ca. 300 medlemmer. Det er derfor heller ikke Advokatsamfundet som står bag det nye initiativ.

Blot et par kommentarer til dine faktiske oplysninger.

Ejendomsmaileren sagde ...

Du har naturligvis helt ret. Jeg har hørt en del om de interne stridigheder, der har ført til at en del advokater har meldt sig ud igen.

DBA blev dog - hvis jeg husker ret - stiftet på foranledning af Advokatsamfundet - og de to organisationer har fortsat til huse i samme bygning. Et vist sammenfald er der altså fortsat.

Hvorvidt Advokatsamfundet (og/eller dets ledelse) har været inde over den konkrete sag ved jeg naturligvis intet om. Det ville dog undre mig meget, om ikke der er blevet foretaget en ret konkret vurdering af de juridiske konsekvenser...

Anonym sagde ...

Hvis vi ser os lidt omkring, så er der jo lande som eks. USA der har haft gør-det-selv-mæglere før end RobinHus og hvem ellers. Det har jo ikke lukket full-service mæglerne.

Gør-det-selv er en niché som der naturligvis er et marked for. Det er uden tvivl også en niche som er ved at vokse sig pænt stor. Spørgsmålet er vel om flere gør-det-selv udbydere, resulterer i flere gør-det-selv sælgere eller om de bare ender op med at kanibaliserer hinanden.

Mon det går så galt...