Google Search

Google
 

lørdag, oktober 27, 2007

Folketingsvalg og skat på boliger

Skattepolitikken fylder - ikke overraskende - ganske meget i den heftigt rasende valgkamp. Særligt de radikale og Ny Alliance lægger godt med krudt i deres krav om en omfattende reform af vores skattesystem. Det er naturligvis boligskatterne, der har min særlige (faglige) interesse i den forbindelse.

Vores kære økonomiske vismænd har gjort det til deres mærkesag, at skattesystemet skal ændres, således at skatten på arbejde sættes ned og skatten på fast ejendom sættes tilsvarende op. Deres argumenter går på, at arbejdskraft er flygtig og kan flytte til udlandet - det kan fast ejendom af gode grunde ikke. At befolkningstallet herhjemme til trods for det høje skattetryk fortsat stiger, generer åbenbart ikke vismændene i deres teoretiske overvejelser...

Lad mig lige starte med at slå fast, at et brud med skattestoppet på boligområdet vil medføre en hurtig og markant reduktion i priserne på boliger i Danmark !

Det er hævet over enhver tvivl, idet køberne jo som bekendt handler bolig udfra deres forventede nettoudgifter ved at eje huset. Stiger skatten på boliger falder den kontantpris, som en given køber har råd til at betale. Derved kommer landets boligejere til - henover en ganske kort periode på måske et års tid - til at betale den samlede (tilbagediskonterede) pris for skattestigningen.

De farlige diskussioner om boligskatten kommer ovenikøbet på et tidspunkt, hvor boligmarkedet er særligt sårbart overfor eksterne usikkerheder. I forvejen er der betydeligt usikkerhed i visse områder omkring den rigtige pris på de udbudte boliger. Hvis valgresultatet ender med et flertal til venstre i Folketinget, vil det kunne sende markedet endegyldigt ud over afgrunden. Efter min vurdering af det nuværende marked vil alene usikkerheden omkring, hvordan en evt. ny skattereform vil ende med at se ud føre til en markant stigning i antallet aftvangsauktioner !

Det kan så godt være, at borgerne fremover vil få lidt mere udbetalt af deres løn, men det vil jo nok være en ringe trøst for de boligejere, der må se 20-30-40 % af deres nettoformue forsvinde ud i den blå luft.

Jeg har kigget lidt på de forskellige partiers holdninger og udmeldinger på området, og her følger en kort oversigt:

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti går til valg på en klar udmelding om en fastholdelse af skattestoppet - også på boliger.

Ny Alliance og Radikale Venstre vil begge gerne lave en omfattende skatterefom, der også vil omfatte boligskatterne. Ny Alliance virker dog bevidste om, at det re meget farligt at hæve boligskatterne. Hvis de fik lov at bestemme, ville begge partier genindføre en løbende stigning i ejendomsværdiskatten. Thomas Thorp (Vicedirektør i DE) stiller op til valget for Ny Alliance, og han har tidligere talt imod øgede boligskatter. Vi kan derfor kun håbe, at han vil påvirke partiet i den retning - hvis han altså bliver valgt...

Socialdemokraternes skattepolitik svæver lidt hen i det uvisse. Helle Thorning har meldt ud, at skattestoppet fastholdes - indtil der kan samles flertal for en skattereform. Inderst inde er der dog næppe nogen tvivl om, at partiet gerne så højere skatter på boliger, så de kan finansiere valgløfterne om mere velfærd.

SF og Enhedslisten er i modsætning til Socialdemokraterne mere åbne i deres udmeldinger. Øgede boligskatter er således en klar del af deres ønsker og krav til en kommende regering.


Ovenstående er altså værd at have med i tankerne, når man som ejendomsmægler - eller blot almindelig boligejer - sætter sit kryds den 13. november. Stemmer man på et parti, der ikke støtter op om skattestoppet på boliger, skal det nok ske med hjertet fremfor med hjernen (eller tegnebogen)

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvad skete der lige hos RobinHus...??

Ejendomsmaileren sagde ...

Godt spørgsmål. Må med skam melde, at jeg lige havde misset den nyhed. Det er vel nok et selvstændigt indlæg værd, når jeg far 5 minutter !