DE fortsætter deres korstog imod hjemmesider, der offentliggør rå eller bearbejdede data fra boligsiden.dk. Senest har Thomas Torp meldt ud, at keybo.dk føjes til listen over blokerede websites - selv om ejeren selv er medlem af DE.
Ejeren af Keybo - Kjeld Kosiara - melder i samme åndedrag ud, at han ikke er til sinds at ophøre med at hente data fra boligsiden.dk. Han driver i dag en bolig- og erhvervsmæglerbutik i Køge, hvor et par af medarbejderne deler hans efternavn :-)
Det skal blive en interessant teknisk duel imellem Kosiara og DE. De teknisk kyndige folk jeg har talt med levner ikke DE mange tekniske muligheder for at forhindre, at deres data bliver hentet. De kan gøre det besværligt - og dermed dyrt - ved løbende at ændre serverens opsætning og filtrering, men det vil også påføre DE betydelige udgifter. Spørgsmålet er også i hvilket omfang den aldrende hjemmeside i sin opsætning er gearet til et sådant slagsmål...
DE kredser om den varme grød i sagen. De fastholder, at det ikke er lovligt at hente og bruge data, men indtil videre har de kun blokeret for de pågældende websites. Det sker sikkert i forhåbningen om, at de dermed får skræmt de pågældende væk. Men hvis de virkeligt mener det alvorligt, så er det i byretten at slaget skal slås. Udfra mit kendskab til DE's sædvanlige fremgangsmåde er mit gæt på deres slagplan således følgende:
1) Indfør en simpel blokering for de websites, der forsøger at hente data
2) Meld hårdt ud i pressen, at det er ulovligt og en meget alvorlig sag
3) Skriv breve til de pågældende websites med trusler om politianmeldelse
4) Vent og se, om ikke ovenstående skræmmer dem væk.
5) Overvej eksklusion af Kjeld Kosiara
6) Øh, er de virkelig ikke holdt op endnu... øv.
7) Forsøg at lade sagen gå i glemmebogen
8) Forsøg at forhindre (endnu et) lovindgreb fra populistiske politikere
Rent juridisk er sagen ikke så ligetil endda. Er DE f.eks. ejer af de pågældende data og dermed berettiget til at føre en evt. fogedsag ? Eneste reelle præcedens på området er home/Ofir sagen, der blev afgjort i Sø og Handelsretten til Ofir fordel. Det er kun et par uger siden, at Krak dropped en ophavsretssag om dybe links.
Kosiara og boliga er jo små fisk, som måske nok bøjer sig for truslen om sagsanlæg. Men husk at både Ofir og Jubii står på listen...
Mediernes interesse drives af statistikkerne, mens DE's frygt i virkeligheden går på, at hvis der ikke slås hårdt ned på disse websites nu, står man om et par år med X antal boligsiden-kloner, hvor private kan sætte deres bolig til salg.
Det sjove er, at den simple løsning ligger lige for: Stil selv de relevante statistikker til rådighed sammen med seriøse tolkninger på data ! Pressen får deres tal - og interessen for de nye websites forsvinder.
Modargumentet er selvfølgelig at disse tal kan vise sig at være lidet flatterende for vores branche. Men hvis det er fakta - burde vi så ikke i fællesskab se fakta i øjnene, og se om vi måske kunne blive klogere ? Indtil videre er det lidt for nemt at sige, at vi ikke kan stole på tallene, fordi de ikke kommer fra DE.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
3 kommentarer:
Og hvad skal man så lige mene om Keybo.dk...??
Nogen forslag?
Tja, godt spørgsmål.
Først og fremmest er det jo et sjovt sted, hvis man interesserer sig lidt for tal. Gør man ikke det, så bliver besøget en kort fornøjelse.
Statistik-funktionerne er tydeligvis endnu ikke færdige - det er f.eks. ikke alle kæder, hvor optælling og opdeling fungerer helt. Jeg faldt da ihvertfald over flere uregelmæssigheder.
Som de fleste andre af disse sider, lader den til at være lavet mere for journalister og professionelle aktører, end for interesserede købere. Det er jo sjovt at kunne sortere områder på prisfald, men overvejer du at flytte til Hals, blot fordi udbudspriserne her er faldet mest ?
De har en kort side med lidt baggrund for deres statistikker, og her står det klar, at de er et stykke vej endnu før disse tal er til at stole på. Bl.a. opgør de liggetider - uden at have tilstrækkelige data tilbage i tiden...
Det er netop sådanne problemer, der efter min opfattelse tilsiger, at branchen selv burde stille data til rådighed.
Det er
Jeg er enig med dig. Alle statistikker har været en fordel for ejendomsmæglere i de seneste ti år.
Liggetider har jo været rekordlave, priser har været eksplosionsagtige, og alt dette kunne boligsiden selv have dokumenteret, hvilket ville have ført til øget salg.
Nu fører statistikkerne i stedet til stagnation eller prisfald, fordi de er kommet frem, lige netop som markedet er bremset kraftigt op, og i realiteten måske står overfor et større eller mindre fald. I hvert fald bruges statistikker nu af potentielle købere til at dokumentere at det er et seriøst dårligt tidspunkt at købe nu!
En utrolig dårlig sag for ejendomsmæglerbranchen, og de krumspring DE laver, er så utroværdige, at det må være pinligt for jer Ikke-brodne kar!
Send en kommentar